publicaties

woorden temmen

Na het succes van de bundel 24 uur in het licht van Kila&Babsie in de reeks woorden temmen, door Kila van der Starre en Babette Zijlstra en de bundel Van kop tot teen met Charlotte Van den Broeck en Jeroen Dera, verschijnt deze poëzieweek de nieuwe woorden temmen:

In de reeks woorden temmen delen dichters hun persoonlijke ervaring met hun lievelingsgedichten op een wijze die past bij zowel jongeren als volwassenen, ervaren als startende poëzielezers én -schrijvers. Daartoe vertalen zij hun kunde, kennis en hartstocht in inspirerende en participatieve invalshoeken op poëzie. Vorm en inhoud nodigen lezers én schrijvers uit om met hart en hoofd ‘woorden te temmen’. De reeks woorden temmen is ook geschikt voor het onderwijs en poëzieworkshops. Ieder gedicht wordt gekoppeld aan een aantal poëzieanalytische termen, die op een inspirerende manier worden uitgelegd.

Toon de stad met Lies Van Gasse en Laurens Ham

Lies  en Laurens verwelkomen je in hun imaginaire stad. Ze nodigen je uit op reis aan de hand van 34 van hun lievelingsgedichten om samen rond te dwalen. Elk gedicht is gekoppeld aan een tekening gemaakt door Lies Van Gasse. Aan de hand van inspirende lees-, denk-, doe- en schrijf-invalshoeken en speciale kijk- en luistertips en meer ga je op poëtisch avontuur.

Lies Van Gasse en Laurens Ham selecteerden 35 gedichten  – die hen hebben geraakt – van: Hannah van Binsbergen, Paul Bogaert, Mark Boog, Anneke Brassinga, Tsjead Bruinja, Eva Cox, Radna Fabias, Hans Faverey, Lies Van Gasse, Eva Gerlach, Maarten van der Graaff, Dominique De Groen, Hans Groenewegen, Laurens Ham, Rozalie Hirs, Bernke Klein Zandvoort, Hester Knibbe, Gerrit Kouwenaar, Elmar Kuiper, Lucebert, Els Moors, J.V. Neylen, Tonnus Oosterhoff, Paul van Ostaijen, Xavier Roelens, Alfred Schaffer, Maartje Smits, Paul Snoeck, Saskia Stehouwer, Mustafa Stitou, Lans Stroeve, Peter Theunynck, Reinout Verbeke en Nyk de Vries.

De bundel Toon de stad met Lies Van Gasse en Laurens Ham is gericht op volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar en bevat een leporello boekenlegger met gedicht en tekening die Lies Van Gasse speciaal voor deze uitgave maakte. 

Het boek is ontworpen door De Vormforensen, Graphic Anthropology.

auteurs

Lies Van Gasse en Laurens Ham

Lies Van Gasse (1983)

Lies Van Gasse dicht met verf en schildert met woorden. Woord en beeld gaan in haar werk hand in hand. Hiervan getuigen niet alleen de illustraties bij gedichten van Guido Gezelle, H.C. Pernath en Peter Theunynck, ook in haar eigen werk combineert ze tekst en beeld in wat ze toepasselijk omschrijft als ‘graphic poems’. Daarnaast is Van Gasse
als leraar verbonden aan de Academie Deurne (opleiding Beeld en Woord in beeld) en Lier (opleiding Schrijven). Van Gasse zette zich in 2008 meteen duidelijk op de kaart als dichter met haar debuut
Hetzelfde gedicht steeds weer, dat veel lof oogstte bij lezers en critici. Ze won diverse prijzen, waaronder de Dirk Martensprijs, voor de crossmedialiteit in haar werk. Zo was er bijvoorbeeld het project Het boek Hauser, dat ze samen met Annemarie Estor uitwerkte of maakte ze in 2019 een theatervoorstelling naar haar gelijknamige boek Een Held. Haar laatste bundel beestjes verscheen in 2021 bij Wereldbibliotheek. In 2022 werd ze samen met Yannick Dangre, Ruth Lasters, Lotte Dodion en Proza-K opgenomen in de stadsdichterspool van de Stad Antwerpen.

Laurens Ham (1985)

Laurens Ham is docent en onderzoeker Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht, essayist en dichter. Van zijn hand verschenen twee non-fictieboeken: Door Prometheus geboeid (2015), over politieke oeuvres van Nederlandse schrijvers tussen 1820 en 1970, en Op de vuist (2020), een geschiedenis van het Nederlandse protestlied sinds 1966. In 2021 publiceerde hij met collega’s een onderzoek naar

de effecten van de coronacrisis op de boekensector in Nederland; momenteel werkt hij aan een studie naar literatuurbeleid sinds 1945. Zijn eerste poëziebundel, Mijn grote schuld, verscheen in 2017 en werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs aan Zee. Daarnaast werkte hij voor de literaire tijdschriften Terras, DW B en De Reactor, en redigeerde hij twee boeken van Sybren Polet: De noodzaak van het overbodige (2014) en Zijnsvariaties. Verbovelden (2018, samen met Elice de Gier).

woorden temmen

recensies

......

….

.......

…..